Groep 6 van juf Machteld en juf Linda

Bezoek aan Fort Maarsseveen

Bezoek aan Fort Maarsseveen

Op een hele frisse maandagmorgen kregen wij de gelegenheid om Fort Maarsseveen te bezoeken. We werden opgehaald door opa’s, papa’s en mama’s en eenmaal bij het Fort ontvangen door een Gids die ons alles leerde over de geschiedenis van het Fort.
We weten nu dat het eigenlijk geen Fort is maar een Werk, dit heeft te maken met de grootte. Het Werk is gebouwd in 1881 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Werk bij Maarsseveen huisvestte in tijd van oorlog 80 man en 6 stukken geschut en moest de Maarsseveensevaart verdedigen tegen een vijand uit het oosten. Na een wandeling om het Werk heen mochten we naar binnen.

Binnen kregen we uitleg over het drinkwatersysteem. De kinderen stelden goede vragen en waren erg geïnteresseerd in het waterbassin onder het Werk. We weten nu ook dat de brandweer daar wel eens spannende onderwateroefening uitvoert én ook dat het waterbassin vroeger diende als drinkwateropslag.

Door de uitvinding van het vliegtuig raakte het systeem van de waterlinie nutteloos en verloor ook het Werk bij Maarsseveen haar oorspronkelijke functie. Het fort heeft daarna verschillende functies gehad.
We hebben de slaapplek bekeken, de dikke muren met de gaten voor het geschut.

We waren allemaal verbaasd dat ze vroeger met een kaars de kruidkamers in gingen… Levensgevaarlijk toch? Er zat dan wel een raampje voor de kaarsen maar toch… Nu vinden vleermuizen en spinnen die kruidkamers ook een hele fijne plek om te overwinteren.

Eenmaal weer buiten konden we vanaf het hoogste punt op het Werk Amsterdam zien liggen. Heel bijzonder dat je zo ver kunt kijken.
Na een tochtje over de gracht met een sleeppontje zat onze excursie erop. Vol met verhalen en nieuwe indrukken gingen we weer naar school.
Het was een zeer geslaagde ochtend waar we even de geschiedenis in zijn ingedoken van het Fort Maarsseveen.

error: Inhoud is beveiligd !!